Serc

Vastenavond in Bergen op Zoom

De Nar
De Peperbus
Steketee
De Prins "Oòg'eid"
Prins en Grootste Boer
Prinsenwagen
De Peperbus

De Prins

De Prins die heeft natuurlijk het koninklijke gezag, want met de vastenavond regeert hij over het Krabbegat. De Prins spreekt men aan als “Oòg’eid, maar officieel heet hij voluit: Zijne koneklukke n’Oòg’eid Prins Nilles III.

De Nar

De Nar hoort bij de Prins als muziek bij vastenavond, als dweilen op maandagavond of als worst bij de boerenkool. De Nar is veel meer dan een kleurrijk plaatje naast de Prins. Hij is de enigste in het gevolg die zich bijna niet aan de regeltjes hoeft te houden. Hij heeft het recht om met alles en iedereen leut te maken en ze voor de gek te houden. Hij doet dan ook alles binnenstebuiten-achterstevoren-ondersteboven-tussendoor-en-bovenlangs, en dan ook nog in de verkeerde volgorde. 

De Grootste Boer

De Grootste Boer is de vertegenwoordiger van alle Krabben tijdens de Vastenavond. Een soort van Vastenavond burgemeester. Binnen de stichting Vastenavond is hij de baas van de Boerenploeg, zoals het gevolg van de Prins wordt genoemd. Op zijn deftige zwarte boeren-kostuum draagt hij daarom een paar belangrijke attributen. 

Steketee

Steketee is de altijd en overal vooraan lopende Vastenavond politie. Maar wel een politie die meer “leut” dan gezag uitstraalt. Zijn blauwe politiepak is bezaaid met alle mogelijke medailles. Zoveel dat je het pak bijna niet meer kunt zien. Op zijn lachende gezicht heeft hij oud model politie helm en “dweilend” en zwaaiend met zijn botte sabel maakt hij ruimt baan voor de “leut”. Steketee staat vooral heel goed met zichzelf, hij denkt dat hij net zo dapper is als voornaam. Feitelijk is zijn taak om met de Vastenavond het saggerijn  op te sporen, maar aan het einde van het Vastenavond feest zegt hij elk jaar: “Geen wanklank gezien”!

De Voorzitter

De Voorzitter van de stichting Vastenavond is niet de eerste de beste en heeft in het verleden dan ook wel bewezen dat het een man van staal is waar je niet zomaar omheen kunt. Altijd een ervaren ‘rot’ die de klappen van de zweep kent, die de Vastenavond in het bloed heeft, alles en alles heeft meegemaakt, weet wat een feest inhoud en zeker wat het nodig heeft. De Voorzitter zit niet alleen zijn bestuur voor maar is daarnaast ook lid van één van de vier commissies binnen de stichting Vastenavond.

De vier Adjudanten van de Prins

Jawel, vier man sterk. Die mannen moeten bescheiden op de achtergrond, vanaf het “Neuzebal” tot en met het vallen van de kraai, zorgen dat de Prins zijn handen vrij heeft in het uitvoeren van al zijn taken en wat er allemaal bij komt kijken. Dat hij zijn natje en droogje op tijd krijgt, dat zijn jas wordt aangepakt als hij ergens officieel moet verschijnen, dat het bosje bloemen op tijd is en aangeboden kan worden en dat spullen voor de jubilerende clubs netjes in de “Prinsenwagen” liggen. Ook helpen de mannen wel eens mee om de uitnodigingen die de Prins de deur uit moet doen voor de hofavond te verspreiden onder de Boeren en de Leutige Ploeg. Daarnaast staan ze het Prinsesje bij die met de vier dagen van de Vastenavond een officiële rol heeft. En natuurlijk wordt er door de Grootste Boer, de Nar en Steketee ook altijd een beroep opgedaan. Met z’n achten zijn die mannen drie en een halve week dag in dag uit op pad.

Wilt u nog meer weten, neem een kijkje op de website www.vastenavond.nl